SamuliUrpalainen

Ilmaiset nastat yli 65-vuotiaille

Monessa suomalaisessa kunnassa on viime vuosina tarjottu ilmaiset nastat ikäihmisille. Naantalissa liukuesteitä on tarjottu jo kolmen vuoden ajan, ja Nokialla valtuustoaloite ilmaisista nastoista meni läpi runsas vuosi sitten. Kokemukset ovat olleet pelkästään hyviä. Kaatumisia on onnistuttu ehkäisemään, mikä on säästänyt julkisia varoja, ja ennen kaikkea vähentänyt kaatumisista koituvaa harmia.

Olen ihmetellyt, miksi muut kunnat eivät ole innostuneet ajatuksesta. Pitkään pohdittuani keksin siihen ainoastaan yhden syyn: valtuutetut ja ihmiset ylipäätään kokevat asian liian vähäpätöiseksi. Todellisuudessa liukastumiset eivät ole mikään pikkuasia: kaatumiset aiheuttavat vuosittain kolme kertaa enemmän kuolemia kuin liikenneonnettomuudet. Lisäksi kaatumisista koituu yli 600 miljoonan euron kustannukset vuosittain. Hieman perspektiiviä antaa, että Länsimetron rakennuskustannukset ovat noin 1100 miljoonaa euroa.

Invalidiliiton tutkimuksen mukaan kaatumisista aiheutuvat leikkauskustannukset ovat keskimäärin yli 10 000 euroa. Jos tuhat lappeenrantalaista saisi ilmaiset nastat, riittäisi omille pääsyyn, että vältettäisiin kaksi leikkaushoitoon johtavaa kaatumista.

Nastojen lisäksi kaupunki voi ehkäistä kaatumisia muillakin keinoin. Kaupungin on taattava riittävät resurssit kävelyteiden kunnossapitoon sekä ikäihmisille on tarjottava houkuttelevia mahdollisuuksia hyödyntää heille tarkoitettuja liikuntamahdollisuuksia.

Julkaistu mielipidekirjoituksena Lappeenrannan uutisissa 12.3.2017

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat